Povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora

21.03.2022

Tijekom vikenda, od petka 18. ožujka 2022. godine do danas, ŽVOC Karlovac zaprimio je 37 dojava o požarima na otvorenom prostoru. Na navedenim intervencijama angažirano je ukupno 177 vatrogasaca i 72 vatrogasna vozila.

Od početka ožujka do danas, na području Vatrogasne zajednice Karlovačke županije zabilježeno je 114 požara otvorenog prostora koje je ukupno gasio 671 vatrogasac i 249 vatrogasnih vozila. U odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je evidentirano 65 požara, ove godine bilježimo povećanje za 49 vatrogasnih intervencija na požarima otvorenog prostora.

S obzirom na navedeno povećanje broja požara na otvorenom prostoru, podsjećamo na županijsku Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, a posebno naglašavamo da je svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu.

Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume. Također, spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Za nepridržavanje Odluke, propisane su novčane kazne.

Stoga apeliramo na sve žitelje Karlovačke županije da se pridržavaju ovih mjera jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštititi ljudske živote i imovinu. U slučaju pojave požara, odmah nazovite broj 193, 192 ili 112.

FOTO: DVD Slunj

Vatrogasne intervencije