E-mail i Skype upute


MAILOVI - @193.vzkz.hr

Korištenje e-mail računa preko Web sučelja

Webmail - korištenje e-mail računa preko web sučelja moguće je na adresi https://www.vzkz.hr/webmail. Nakon otvaranja stranice potrebno je upisati e-mail adresu i lozinku i kliknuti na "Log in". Zatim se otvara nova stranica sa tri veće ikone u prvom redu. Svaka ikona predstavlja jednu web aplikaciju koju je moguće koristiti za čitanje i slanje mailova. Ikona:

  1. Horde nudi hrvatski jezik (potrebno odabrati prilikom prvog pokretanja ili kasnije preko Options->Locale and Time->Select your prefered language (odabrati Hrvatski)->Save Options.
  2. RoundCube nudi modernije sučelje
  3. SquirrelMail nudi vrlo jednostavno sučelje.

Na istoj adresi (https://www.vzkz.hr/webmail) moguća je i promjena lozinke (preporučujemo kod prvog korištenja). Postupak je opisan u nastavku.

Korištenje e-mail računa preko desktop aplikacija

Upute za instalaciju na računalo:
Email - upute - Windows Live Mail - pdf
Email - upute - Outlook 2007 - pdf
Email - upute - Outlook 2003 - pdf
Email - upute - Outlook Express - pdf

Prije instalacije ili prvog korištenja e-mail adrese preporučujemo promjenu lozinke na dolje opisani način.

Tehnički podaci

Poslužitelj ulazne pošte (incoming server): mail.vzkz.hr, IMAP port 993 sa SSL-om (ili stariji POP3 port 110)
Poslužitelj odlazne pošte (outgoing server): mail.vzkz.hr, SMTP port 465 sa SSL-om (ili upišite server Vašeg Internet operatora (za T-Com: mail.t-com.hr, Iskon - mail.iskon.hr, Optima: mail.optinet.hr, Vip - mail.vip.hr, CarNet - mail.cmu.carnet.hr, Bnet - mail.xnet.hr...), SMTP, port 25)
Korisničko ime je jednako e-mail adresi.
Napomena: Ako koristite IMAP protokol, sve poruke se čuvaju na serveru, te treba voditi računa da ne prekoračite dodijeljeni prostor. Ako koristite POP3 protokol za sada je dozvoljeno koristiti opciju spremanja kopija pročitanih poruka na serveru. Ukoliko se prostor na serveru pokaže kao ograničavajući faktor za korištenje navedene opcije, dobit ćete poruku u kojoj ćemo Vas zamoliti da postavite opciju brisanja pročitanih e-mail poruka sa servera na rok od 5-10 dana. Napominjemo da ta opcija neće prouzročiti brisanje nepročitanih, već samo *pročitanih* poruka.

Tehničke podatke za spajanje možete potražiti i tako da se ulogirate sa korisničkim podacima na Webmail, te tamo otvorite link "Configure Mail Client."

Promjena lozinke

Promjenu lozinke možete odraditi sami (ukoliko znate staru lozinku) putem adrese https://www.vzkz.hr/webmail. Nakon upisa e-mail adrese i passworda kliknite na "Log in". Nakon toga prikazat će vam se nova stranica, koja na dnu ima 5 ikona. Za promjenu lozinke kliknite na prvu od njih ("Change password"). Zatim na novoj stranici upišite novu lozinku i kliknite na "Change password".

Ukoliko ste zaboravili svoju lozinku javite se administratoru na dolje navedeni mail.

Proslijeđivanje e-mail poruka

Moguće je postaviti proslijeđivanje poruka (primjerice sa naziv@193.vzkz.hr adrese na neku privatnu ili poslovnu). Postupak je sljedeći: otvorite adresu https://www.vzkz.hr/webmail. Nakon upisa e-mail adrese i passworda kliknite na "Log in". Nakon toga prikazat će vam se nova stranica, koja na dnu ima 5 ikona. Kliknite na drugu ("Forwarding Options"). Na novoj stranici kliknite "Add Forwarder". Zatim u polje "Forward to email adress:" upišite ispravnu adresu na koju želite da vam dolaze poruke poslane na @193.vzkz.hr adresu.

Za brisanje proslijeđivanja postupak je sličan. Nakon klika na ikonu "Forwarding Options" prikazat će vam se tablica sa  "Address", "Foward to" i "Functions" stupcima. U donjem retku upisana je vzkz adresa i adresa na koju se proslijeđuju poruke. Ukoliko želite prekinuti proslijeđivanje kliknite na poveznicu "Delete" u stupcu "Functions".

PITANJA I PROBLEMI

Za sva pitanja i probleme možete se obratiti na email administratora vzkz sa kojeg su vam poslani podaci.

 

SKYPE - @193.vzkz.hr

~ Upute za korištenje ~

Sve zajednice (VZG/VZO/PVZ) imaju otvorene Skype korisničke račune. Ime (Skype name) i Lozinka (password) distibuirat će se vatrogasnim operaterima.

Nakon prijave u Skype preporučujemo da dodate kao kontakte adrese svih zajednica (adresar dostupan ispod). Postupak je sljedeći: u lijevom kutu ispod vašeg naziva su četiri ikone. Kliknete na četvrtu (ikona čovjek sa plusićem) i ispod utipkate adresu (npr. vzg.karlovac). Zatim bi Skype trebao pronaći VZG Karlovca, kliknete na pronađeni kontakt i zatim u srediti ekrana kliknete na plavi gumb "Add to Contacts" ili "Dodaj u kontakte", te zatim Send (Pošalji).

Nakon instalacije preporučujemo promjenu lozinke. Lozinku je moguće promijeniti prijavom u Skype sa postojećom lozinkom, klikom na izbornik Skype u gornjem lijevom rubu ekrana, te zatim odabirom opcije Promijeni lozinku... ("Change password..."). U novom prozoru potrebno je utipkati trenutnu lozinku, a ispod nje dva puta novu lozinku, te klikniti na "Apply".

Preuzimanje Skype aplikacije za PC: http://www.skype.com/en/download-skype/

Preuzmite ovdje: Skype adresar VZKŽ - pdf