Jučer 16 požara na otvorenom prostoru - gasilo ih 117 vatrogasaca

05.03.2021

U protekla 24 sata ŽVOC Karlovac evidentirao je 18 intervencija, od čega je 16 požara na otvorenom prostoru na području Slunja, Duge Rese, Barilovića, Josipdola, Plaškog, Vojnića, Bosiljeva, Lasinje, Krnjaka, Saborskog i Rakovice. Na navedenim intervencijama angažirano je ukupno 117 vatrogasaca i 38 vatrogasnih vozila.

Još jednom pozivamo sve građane da ne spaljuju korov i biljni otpad prilikom čišćenja svojih okućnica i  poljoprivrednih površina, već da primjenjuju agrotehničke mjere ili da to čine na siguran način. 

Podsjećamo da je svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu, mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume, a važno  je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno je nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar.

Za nepridržavanje županijske Odluke o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, propisane su novčane kazne.

Stoga apeliramo na sve žitelje Karlovačke županije da se pridržavaju ovih mjera jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštititi ljudske živote i imovinu. U slučaju pojave požara, odmah nazovite broj 193, 192 ili 112.