04.3.
DANAS

min
max

°C
°C

05.3.
SUTRA

min
max

°C
°C

02
VELJ


U prostorijama Vatrogasne zajednice Karlovačke županije održano je potpisivanje Ugovora kojim Karlovačka županija iz svog proračuna osigurava sredstva za sufinanciranje vatrogasne djelatnosti i aktivnosti VZ Karlovačke županije u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Predsjednik VZ Karlovačke županije Robert Hranilović osvrnuo se na proteklu godinu koja je bila izazovna za vatrogasne organizacije prvenstveno zbog usklađenja sa Zakonom o vatrogastvu. Prvi korak bio je donošenje novih Statuta što su gotovo sve vatrogasne organizacije uspješno odradile u sinergiji sa Stručnom službom VZ Karlovačke županije.

Županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković kazao je kako je u prošloj godini odrađeno ukupno 1400 intervencija na području Karlovačke županije od čega je 678 požarnih, 629 tehničkih intervencija, 23 događaja s opasnim tvarima i 70 ostalih događaja. Angažirano je ukupno 7003 vatrogasca koji su na navedenim intervencijama ostvarili više od 12 tisuća sati.

- Tri su velike intervencije obilježile prošlu godinu, a to su potres u Zagrebu gdje je u četiri dana na sanacijama posljedica potresa sudjelovalo 16 vatrogasaca iz JVP grada Karlovca i DVD-a Slunj, zatim nevrijeme u kolovozu gdje u četiri dana bilježimo više od 200 intervencija i potres u Sisačko-moslavačkoj županiji koji je zahvatio i Karlovačku županiji. S područja VZ Karlovačke županije u Glini je od 29. prosinca 2020. godine do 21. siječnja 2021. godina angažirano ukupno 1910 vatrogasaca i 503 vozila. Što se tiče Karlovačke županije, najviše intervencija uslijed potresa bilježe Karlovac 247 i Lasinja 107 intervencija, istaknuo je Franković.

U Planu i programu rada za ovu godinu najveći naglasak stavljen je na opremanje Županijskog vatrogasnog operativnog centra Karlovac što je zakonska obveza i nastavak usklađenja sa Zakonom o vatrogastvu, zatim osposobljavanje vatrogasaca, ali i zapovjednog kadra te nastavak opremanja vatrogasnih organizacija za što je predviđeno 150.000,00 kuna. Ove godine očekuje se isporuka devet vatrogasnih vozila financiranih iz sredstava općekorisnih funkcija šuma, odnosno Programa Hrvatske vatrogasne zajednice i Ministarstva poljoprivrede te četiri vatrogasna vozila za JVP Karlovac, JVP Ogulin i DVD Slunj iz programa Ministarstva unutarnjih poslova.

Županica Martina Furdek-Hajdin izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim radom i zahvalila se svim vatrogascima, profesionalnim i dobrovoljnim na svemu što rade i što su uvijek na usluzi građanima.