Veliki broj vatrogasnih intervencija na požarim otvorenog prostora

26.03.2022

Od četvrtka 24. ožujka 2022. godine do danas, ŽVOC Karlovac zaprimio je 67 dojava o požarima na otvorenom prostoru. Na navedenim intervencijama angažirano je ukupno 420 vatrogasaca i 163 vatrogasna vozila.

Od početka ožujka do danas, na području Vatrogasne zajednice Karlovačke županije zabilježena su 284 požara otvorenog prostora koje je ukupno gasilo 1269 vatrogasaca i 612 vatrogasnih vozila. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ove godine bilježimo povećanje za 202 intervencije požara otvorenog prostora.

S obzirom na navedeno povećanje broja požara, županijski vatrogasni zapovjednik je sukladno Planu zaštite od požara Karlovačke županije podigao stupanj pripravnosti na II. protupožarnu razinu što obuhvaća povećanu pripravnost u vatrogasnim postrojbama, intenziviranje preventivnih obilazaka te pojačane ophodnje na posebno ugroženim lokacijama.

Također, podsjećamo na županijsku Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, a posebno naglašavamo da je svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu.

Mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume. Također, spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Za nepridržavanje Odluke, propisane su novčane kazne u iznosu od 2.000,00 kn za fizičku osobu.

Ovim putem naglašavamo kako sukladno Odluci, čelnici jedinica lokalnih samouprava na čijem području se bilježi povećan broj požara otvorenog prostora, imaju mogućnost donijeti Odluku o privremenoj zabrani i kažnjavanju svakog spaljivanja na otvorenom području. 

Apeliramo posebno na sve žitelje Karlovačke županije da se pridržavaju ovih mjera jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštititi ljudske živote i imovinu. U slučaju pojave požara, odmah nazovite broj 193, 192 ili 112.

Vatrogasne intervencije