Povećan broj požara na otvorenom prostoru

23.02.2021

U protekla 24 sata ŽVOC Karlovac evidentirao je deset intervencija od čega je šest požara na otvorenom prostoru. Gasili su ih vatrogasci DVD-a Žakanje, Jurovski Brod, Ribnik, Vojnić, Slunj i Saborsko.

S obzirom na povećan broj požara na otvorenom prostoru, podsjećamo na županijsku Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru, a posebno naglašavamo da je svako spaljivanje potrebno je javiti najbližoj vatrogasnoj postrojbi te od iste zatražiti dozvolu, mjesto spaljivanja mora biti udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume. Također, spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. Za nepridržavanje Odluke, propisane su novčane kazne.

Stoga apeliramo na sve žitelje Karlovačke županije da se pridržavaju ovih mjera jer samo odgovornim ponašanjem možemo spriječiti požare i tako zaštititi ljudske živote i imovinu. U slučaju pojave požara, odmah nazovite broj 193 ili 112.