23.8.
DANAS

min
max

°C
°C

24.8.
SUTRA

min
max

°C
°C

09
SVI


U Nacionalnom svetištu Svetog Josipa na Dubovcu u srijedu (08. svibnja 2019.g.) je obilježen Dan vatrogastva i blagdan svetog Florijana.  Na svečanoj sjednici Skupštine Vatrogasne zajednice Karlovačke županije u svom govoru predsjednik VZKŽ Robert Hranilović osvrnuo se na proteklu godinu, ali i prošlih 70 godina.

 Naime Vatrogasna zajednica Karlovačke županije slavi okruglih 70 godina. Osnivačka skupština održana je 28. lipnja 1949. godine i tada je osnovan Vatrogasni podsavez za Grad Karlovac i Kotar Karlovac što je preteča današnje Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Predsjednik Hranilović naglasio je kako je godina iza nas bila uspješna bez većih i zahtjevnijih intervencija, ali pojavljuje nam se sve veći problem nedostatka vatrogasaca.

 - Vatrogasaca ima, kako se kaže, brojčano, ali u trenutku kada trebamo biti kao služba angažirani onda je evidentno da sve manji broj ljudi želi preuzeti odgovornost. Vatrogasac nije broj i svi zajedno moramo raditi i pozivati ljude da se pridruže vatrogasnoj organizaciji, poručio je Hranilović.

 U ime HVZ-a nazočnima se obratio tajnik Operativno-tehničkog stožera Mario Starčević istaknuvši kako je VZ Karlovačke županije jedna od zajednica koja među prvima prihvaća sve novitete u vatrogastvu te pohvalio inicijativu opremanja ŽVOC-a Karlovac koji će biti primjer na državnoj razini i ostalim zajednicama poslužiti kao primjer.

 Zamjenica župana Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin pohvalila je rad zajednice i istaknula važnost osnivanja Javne vatrogasne postrojbe u Slunju na čemu se intenzivno radi, a Karlovačka županije pruža punu podršku jer na tja način će se poboljšati sigurnost građana južnog dijela županije, ali i otvoriti nova radna mjesta.

 Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja. Tako su nagrađena društva koja u ovoj godini obilježavaju obljetnice osnutka, a to su za 110 godina DVD Hrnetić-Novaki, za 90 godina DVD Vivodina i DVD Prilišće, za 60 godina DVD Gradac, a za 10 godina DVD Jaškovo.

 Za najpothvat u vatrogastvu u 2018. godini nagradu je dobio Davor Mataković, za poseban doprinos u organizaciji vatrogastva i zaštite od požara nagrađeni su Jurica Halovanić i Jure Vidoš, dobitnici nagrade za poseban doprinos u razvoju vatrogastva i zaštite od požara nagrađene su općine Vojnić i Rakovica, a za opće zasluge i potporu vatrogastva i zaštite od požara nagrađen je Damir Delišimunović.

 Nakon svečane sjednice oko 120 vatrogasaca iz cijele Karlovačke županije sudjelovalo je na svetoj misi koju je predvodio vlč. Većeslav Magdić, župnik župe sv. Josipa Grubišno Polje.

Galeriju fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.