16.7.
DANAS

min
max

°C
°C

17.7.
SUTRA

min
max

°C
°C

20
OŽU


Vatrogasna zajednica Karlovačke županije danas (20. ožujka 2019. godine) bila je domaćin 8. sjednice Predsjedništva i sjednice Zapovjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice. Sjednica je održana u vatrogasnom domu DVD-a Hrnetić – Novaki. Osim o tekućem poslovanju, članovi su raspravljali i o prijedlogu nacrta Zakona o vatrogastvu.

Predsjednik HVZ-a Ante Sanader naglasio je kako je velika promjena da nakon više od 20 godina, Hrvatska vatrogasna zajednica 1. siječnja 2020. postaje Središnji državni ured za vatrogastvo, na čelu koje će biti glavni vatrogasni zapovjednik, a koji će imati status državnog tajnika.

- Dajemo značaj županijskim vatrogasnim zapovjednicima i zapovjednicima gradova i općina. Oni postaju glavni faktor u vatrogastvu. Uvezujemo zapovjedni sustav. Od sad glavni vatrogasni zapovjednik daje suglasnost na imenovanje županijskog vatrogasnog zapovjednika i može ga smijeniti. Županijski zapovjednik daje suglasnog gradskom zapovjedniku i zapovjedniku svih profesionalnih javnih vatrogasnih postrojbi  i može povući tu suglasnost, znači razriješiti ga. To je iznimno važno. Postoji veliki problem u vatrogastvu da država financira profesionalne postrojbe i ništa drugo i sad idemo na to da se ravnomjerno financira, istaknuo je predsjednik Sanader.

Važnost transformacije vatrogasne službe u RH  potvrdio je i županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković naglasivši da je zadovoljan prijedlogom mjera koje se propisuju ovim novim zakonom.

- Sve što se odnosi na profesionalne vatrogasce paralelno smo povukli da se odnosi na sve operativne vatrogasce što znači da dobrovoljni vatrogasci konzumiraju ista prava iz radno-pravnog statusa. Pokretanjem sustava ili zapovijed vatrogasnog zapovjednika  je mobilizacija i time pričuvni sastav dobrovoljnog vatrogasnog društva postaje aktivni sastav, sudionik vatrogasne intervencije i ne bi se smjele događati situacije da ne znamo tko je odgovoran za zbrinjavanje obitelji ili da se ne zna kako će se plaćati liječenje vatrogasaca. O tome smo vodili brigu, kazao je zapovjednik Franković.

- Do petka bi trebao biti definiran konačni prijedlog Zakona, a u ponedjeljak predan Ministarstvu unutarnjih poslova da ga ono može predati dalje na javnu raspravu. Mjesec dana će trajati e-savjetovanje o Zakonu i plan je da 16. svibnja ide na Vladu, a onda na dva čitanja u Sabor, dodao je predsjednik Sanader.

U ime domaćina predstavnike županijskih vatrogasnih zajednica pozdravili su predsjednik VZKŽ Robert Hranilović i pročelnik Ureda župana Karlovačke županije Kristijan Čujko.